Najlepsze polskie warzywa

Warzywa i owoce są niezwykle istotne w życiu i żywieniu człowieka. Mówi się, że powinno się jeść porcję warzyw i owoców dziennie. Warzywa dostarczają wiele potrzebnych dla organizmu witamin, antyoksydantów, błonnika oraz fitosteroli. Tak więc szklanka soku dziennie, czy sałatka z odpowiednimi warzywami na pewno wyjdzie nam na zdrowie. 

Gdzie kupić dobre warzywa?

produkcja warzyw wysokiej jakościSzacuje się, że roczne spożycie warzyw na jednego mieszkańca Polski to 110 kg, w skład czego wchodzą ziemniaki, cebula, buraki, kapusta. To jakby nie było najczęściej uprawiane warzywa w Polsce i stosunkowo niedrogie, tak wiec nic dziwnego, że najczęściej Polacy jest spożywają. Istotne jest również to, że kapusta, ziemniaki, cebula czy buraki potrafią się ustosunkować i do każdej pogody i nie są to specjalnie wybredne warzywa jeżeli chodzi o nawozy. Oczywiście, warto warzywa odpowiednio nawozić, gdyż w tedy plony są o wiele, wiele większe, ale nie te warzywa, nie potrzebują tego aż tylko co przykładowo kukurydza lub zboża. Bardzo istotna jest gleba, w tedy ziemniaki, buraki oraz kapusta potrzebują gleby o odpowiednim ph w tym przypadku. Niewłaściwa gleba, jest równoznaczna z kiepskimi plonami. Ponad 80% warzywa uprawianych w naszym kraju, to warzywa polowe. Wśród krajów Unii Europejskiej Polska znajduje pierwsze miejsce w uprawie marchewki oraz kapusty, trzecie natomiast jeżeli chodzi o uprawę ziemniaków i cebuli. W Polsce produkcja warzyw obejmuje około 40 gatunków uprawianych w polu. polska również jest bardzo rozwinięta jeżeli chodzi o eksport warzyw do innych krajów unii Europejskiej. Co ciekawe, produkcja warzywa wysokiej jakości w Polsce szacuje się na około 5 milionów ton, dlatego też nic dziwnego, że jesteśmy w czołówce jeżeli chodzi o eksport niektórych produktów. Oczywiście nie wszystko idzie na zewnątrz, sporo warzyw potrzebne jest do zaopatrzenia rynku wewnętrznego. Eksport warzyw co roku wzrasta o kilkadziesiąt tysięcy ton. Głównym produktem eksportowym jest cebula, eksportujemy jej około  170 tysięcy ton rocznie, tak więc produkcja warzyw wysokiej jakości jest w cenie. 

Jedzenie warzyw jest smaczne, chcemy aby każde warzywo było wysokiej jakości i zawierało mnóstwo antyoksydantów. Warto zaopatrywać się w produkty bezpośrednio od rolnika lub w hurtowniach, w tedy warzywa są tańsze, świeże i niepryskane.  Nasz kraj jak widać jest również na topie jeżeli chodzi o eksport warzyw. Kraje unii europejskiej, co roku kupują od nas mnóstwo warzyw, gdyż mamy idealne warunki do uprawy cebuli, ogórków, ziemniaków czy kapusty. Doceniajmy to co jest dobre i polskie.