Sposób na ugotowanie idealnych pierogów

Polskie gospodynie uwielbiają pierogi, jednak ich tworzenie przerasta niejedną z nich. Z pozoru bardzo prosty przepis okazuje się niejednokrotnie piętą achillesową wielu Polek. Ważnie jest nie tylko przygotowanie odpowiednich składników, ich dokładne wymieszenie, zlepienie i nafaszerowanie ciasta, ale także ugotowanie stworzonego już produktu. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić, w jaki sposób duże firmy radzą sobie z przygotowywaniem pierogów.

Zalety linii do pierogów

linia do gotowania pierogówGotowe pierogi jako wyrób garmażeryjny możemy kupić w każdym supermarkecie, a także w wielu piekarniach oraz sklepach spożywczych i mięsnych. Jak powstają tego typu produkty? Ich tworzenie jest często mniej czasochłonne niż przygotowanie domowej wersji. Farsz mieszają nie ludzie, lecz specjalne obsługiwane przez nich maszyny. Pierogi są lepione i faszerowane na taśmie produkcyjnej. Najciekawszy wydaje się jednak sposób ich gotowania. Firmy produkujące garmażeryjne produkty wiedzą, czym jest linia do gotowania pierogów. Tego typu sprzęt posiada niemal każde duże przedsiębiorstwo przygotowujące większe ilości pierogów na sprzedaż. Jak wygląda? Pierogi układa się na wielkich dwurzędowych taśmach, skąd są transportowane do specjalnego kotła gotującego, a następnie po obróbce termicznej trafiają na kolejne taśmy, na których są schładzane. Ostatecznie gotowe produkty wjeżdżają prosto do pudełek. Co ciekawe w ten sposób można ugotować, schłodzić, a następnie spakować od 200 do nawet 500 pierogów w ciągu godziny! Wszystko zależy przede wszystkim od tego, jakiej firmy sprzęt zakupimy. Linie do gotowania i chłodzenia pierogów różnią się między sobą między innymi wielkością, szybkością poruszania się pierogów po taśmie, sposobami obsługi programów sterujących oraz jakością wykonania. Najlepsze są duże linie posiadające spore pasy transportujące, których kotły oraz chłodziarki są wykonane ze stali nierdzewnej. Ważne jest także to, aby tego typu sprzęt używany w dużych kuchniach był bezpieczny. Warto zwrócić uwagę między innymi na to, czy posiada on  dodatkowy bezpiecznik na wypadek awarii.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków i w wielu domach muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Jeżeli chcielibyśmy zająć się ich produkcją masową, to warto przemyśleć zakup specjalnej linii służącej do ich gotowania. Tego typu sprzęt znacznie ułatwia proces tworzenia garmażeryjnych specjałów, czyniąc go nie tylko prostszym, ale także o wiele szybszym. Wiadomo zaś, że czas to pieniądz. Produkcja dużej ilości pierogów z linią do ich gotowania nie wymaga zatrudniania duże liczby osób. Kupując tego typu sprzęt, upewnijmy się jednak, jakie posiada parametry oraz czy przeszedł wszelkie testy bezpieczeństwa.